למה פעוטות אוהבים לאכול כפכפים? ואיך למצוא תחליפים ראויים

ברגע שהפעוטה שלך התחילה לזחול, מתחילים להגיע לפה שלה דברים שפחות היית רוצה להעניק לה גישה אליהם – מנעליים ועד לשלט של הטלוויזיה. מה אפשר לעשות כדי להילחם בתופעה? (ואולי פשוט כדאי להשלים איתה?) שיחה עם עדי גורה נובוטני, קלינאית תקשורת בעלת MA בהתפתחות הילד.

כשהתינוק הרך מושיט לראשונה את כף ידו כדי לחקור את הסביבה, אין אמא או אבא שלא מתמוגגים – הנה הקטנטן שרק יצא לעולם מתחיל להביע עניין ולהיות פעיל. כשהתינוק מתחיל לזחול, ההתרגשות גוברת. אבל אז בדיוק מגיע השלב (כל הורה מגיע אליו), שבו ההתרגשות הופכת לגועל. כשהתינוקות הקטנטנים מתקדמים במרץ אל עבר כפכף מלוכלך, סמרטוט רטוב, גלגלי העגלה או כל דבר שלא היינו רוצים שהם ישימו עליו את הידיים שלהם.

זה לא משנה כמה עמוסה ומגוונת פינת הצעצועים שלכם, איך (אם בכלל) אתם מנסים לחנך, או עד כמה כישורי הזחילה של התינוקת או התינוק משוכללים – הם בסוף יגיעו לאובייקט שאנחנו, ההורים, היינו הכי רוצים להרחיק מהם. האם מדובר במטרד מעצבן שחייבים לחיות איתו? או שיש גם חדשות טובות? יצאנו לבדוק.

עתיד החוקרות והחוקרים מתחיל כאן

כדי להבין מול מה אנחנו עומדים, כדאי להבין מהי ההתפתחות הצפויה מתינוקות בני שלושה עד שישה חודשים – בפרק הזמן הקצרצר הזה הם עושים ה-מ-ו-ן: מפתחים מודעות לגבי מיקום הידיים במרחק, מבינים מושגי תפיסה חזותית (באמצעות הושטת יד לחפצים) ומטים את הראש כדי להתבונן על הסביבה.

ההתפתחויות הללו בונות את הקרקע לקראת תכנון תנועה מכוונת ברצף, שמתחילה להתפתח בגיל חצי שנה; במילים אחרות: התינוקת רואה חפץ שהיא מעוניינת בו, ויכולה לתכנן את מסלול ההגעה אליו. ולא, לא מעניין אותה אם זה חפץ שאמא או אבא היו רוצים שהיא תחזיק או תטעם או לא.

הורים רבים מדווחים על ההעדפה הברורה של התינוקות כלפי חפצים כמו כפכפים מלוכלכים, שלטי טלוויזיה וסמרטוטים.

אז מה אפשר לעשות?

כדי להבין מה נכון לעשות כשהתינוקת או התינוק שלנו מביעים עניין בחפץ מטונף או מסוכן עבורם, פנינו לעדי גורה נובוטני, קלינאית תקשורת, בעלת MA בהתפתחות הילד. עדי מנהלת קליניקה פרטית, מטפלת בפעוטות וילדים ומדריכת הורים כבר למעלה מעשור. היא בוגרת התכנית לפסיכולוגיה חיובית, יזמית ומייסדת של PLAYTIME עם שותפתה, אודליה סמואל.

עדי, מהו סוד הקסם של הכפכפים?

"סוד הקסם של הכפכפים הוא שהם שלנו! מרגע הלידה הקטנטנים שלנו חוקרים את הסביבה שלהם ובוחנים מקרוב את האנשים שמקיפים אותם ומטפלים בהם.

בכל זמן שהם ערים, התינוקות שלנו מסתכלים עלינו ומחקים את מה שהם רואים. וזה סוד הכפכפים! כל חפץ, שבו משתמשות הדמויות אליהן התינוק קשור, מסקרן אותו ומושך אותו לחקירה. הסלולרי, מפתחות האוטו, השלט של הטלוויזיה וכן, גם הכפכפים נכנסים בדיוק לקטגוריה הזו.

מה אפשר לעשות?

"כולנו חולמים על ילדים חכמים, חוקרים, עצמאיים ומאושרים ולכן הדבר הראשון שצריך לעשות, זה לשמוח. לשמוח על זה שהתינוקת שלנו ערנית לסביבה שלה, חוקרת ומגלה עולם.

אחרי השמחה, צריך לקבל החלטות. כהורים, שמירה על ביטחון הילדים שלנו היא ערך עליון ולכן תמיד צריך לבדוק שהסביבה שאותה התינוק חוקר- בטוחה עבורו.

מה זה אומר? זה אומר שחשוב שאנחנו, ההורים, נרד לגובה של הילד, ונבדוק מה העיניים שלו רואות ולאן הידיים שלו יכולות להגיע. אם אנחנו רוצים לעודד עצמאות וחקירה, ומצד שני לדאוג ששום חפץ מסוכן או מלוכלך לא יהיה שם, אנחנו צריכים ליצור מראש סביבה שמותאמת לקטנטנים שלנו.

תינוקות ופעוטות צעירים חוקרים את העולם גם בעזרת הפה שלהם. זה תקין, אבל יותר חשוב מכך – זה חלק חשוב בשלבי ההתפתחות. לכן, אם יש חפץ שאנחנו לא רוצים שיכנס אליהם לפה, כמו חלקים קטנים של משחק, או כפכף מלוכלך – אנחנו אלו שצריכים לדאוג להרחיק אותם מראש".

יש צעצועים שאולי ימנעו חקירה מיותרת של הסביבה?

"חשוב להבין שחקירת הסביבה היא קריטית להתפתחות בריאה, ולכן חשוב דווקא כן לאפשר אותה. הדגש הוא על איך לאפשר. למשל, אם התינוקת מתעניינת בכפכפים, ההמלצה שלי היא כן לדבר איתה עליהם, להראות לה אותם מקרוב, לתת לה לגעת בהם ולהסביר לה במילים פשוטות שהם שייכים לאבא או אמא ושנועלים אותם על הרגל ולא פשוט להעלים אותם. בדרך הזו, אנחנו מאפשרים את החקירה, במקום למנוע אותה, אבל תחת תיווך צמוד שלנו, ההורים. כמובן, צריך לזכור, שכל הורה יכול לשים את הגבול היכן שנכון בעיניו.

לגבי צעצועים: הם לא יכולים, לבדם, לענות על הרצון של הקטנטנים להבין את הסביבה. אבל כמובן, שאם תינוק מכניס חפץ לפה, נטו בגלל צורך חושי (למשל, כמו בזמן בקיעת שיניים) – אז צעצוע מתאים בהחלט יוכל לעזור".

מתי אפשר לצפות שכל המרדף הזו תסתיים?

"אנחנו רוצים שהילדים שלנו יהיו עם ניצוצות סקרנות בעיניים, לנצח נצחים. לכן, התקווה היא שהחקר והמרדף אחר גילויים חדשים לא יסתיימו לעולם. אבל, אני יכולה להבטיח לכם שההתעניינות המרגשת בסמרטוט או בכפכפים מסתיימת די מהר, ומוחלפת בסקרנות להצליח לטפס במדרגות או על הספה, או בבדיקה אם (לא אם. איך) אפשר לצייר על הקיר או… הבנתם כבר בטח לאן זה הולך. כל גיל והקסם שלו – הלוואי שנצליח להנות מכל רגע".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תוכן עניינים

נעים להכיר

אני ליאור, יצרנית מנשאים, אמא לשלושה, פילוסופית וחובבת ספרי בישול. מוזמנים להיכנס, יש קצת כביסה על הספה אבל גם מספיק מקום לשבת רגע עם קפה ולנוח.

רוצים לקבל עדכונים מ-alby ? מבטיחה לא להספים, אך לפעמים יהיו גם מבצעים ממש שווים.

אולי יעניין אותך גםicon_alby_heart_light

המתכון המנצח שלנו לפנקייקים אמריקאיים הכי טעימים שיש. כיף להכין עם הילדים, קלאסי לשבת בבוקר.
אז מה כל כך מיוחד במנשא לופיקס? הנה חלק מהמאפיינים שהופכים את מנשא לופיקס למנשא אידיאלי להורים צעירים.
אומרים שבהיריון הזמן עובר לאט, אך נשים רבות מספרות בדיעבד, אחרי שהתינוק נולד, שהזמן בעצם "טס" להן. זו בדיוק הסיבה שאם את בהיריון ומתלבטת אם ללכת על צילומי היריון או לא, כדאי פשוט ללכת על זה ולא לחכות ולהסתכן בפיספוס ההזדמנות שלך (היא תחלוף, ומהר!)
Scroll to Top