טיפים לשיחות וידאו מוצלחות עם סבא וסבתא

ענת סרי חולקת טיפים ועקרונות איך להפוך את שיחות הוידאו עם הסבים והמשפחה למשמעותיות ומהנות.

שיחות וידאו עם הסבים- למה בכלל?

בין הסגרים השונים והריחוק החברתי, הרבה משפחות לא פגשו את סבא וסבתא תקופה ארוכה. עם זאת, כמובן שיש לנו צורך ורצון לשמר את הקשר כך שיהיה עדיין משמעותי.

לנושא הזה הגעתי לא רק בגלל הקורונה, אלא כי אנחנו לא גרים בארץ. יצאנו לרילוקיישן לדרום אפריקה לפני שנה וחצי. המעבר הביא איתו שינוי גדול, עברנו מלהיות בקרבת המשפחות שלנו כל הזמן, עם סבא וסבתא מעורבים משני הצדדים שרואים את שני הילדים שלנו לפחות פעם בשבוע אם לא 4 פעמים בשבוע, למצב בו אין לנו פה משפחה בכלל. בעקבות הקורונה, גם במקום לראות אותם 3-4 פעמים בשנה, עברה כמעט שנה מאז שראינו את ההורים שלי בפעם אחרונה (ההורים של החצי הצליחו להגיע לכאן בנובמבר וזה היה נפלא).

למעשה, כאשר רק יצאנו לרילוקיישן, היינו בטוחים שבעידן שלנו זה בכלל לא בעיה, כל פעם שקצת נתגעגע פשוט נתקשר להורים שלנו ונעשה שיחת וידאו בה הם יוכלו לראות את הילדים ולדבר איתם. אבל המציאות הייתה אחרת. השיחות היו קטועות, הילדים לא ממש ישבו וסיפרו על היום שלהם אלא בעיקר השתוללו וצעקו או סתם לא התעניינו (היום גפן בן חמש ונוגה בת רבע לשלוש, אז הם היו קטנים יותר והקטנה למשל בכלל לא דיברה עדיין). סבא וסבתא היו מתוסכלים והרגישו שהילדים שכחו אותם ושהם לא מספיק רוצים לדבר איתם… עם זאת היה לנו ברור שאנחנו צריכים לייצר זמן איכות משמעותי כדי לשמר את הקשר עם סבא וסבתא והתחלנו לחשוב על רעיונות יצירתיים.

אפשר לפתח מערכת יחסים בוידאו?

רגע לפני רשימת הרעיונות אני רוצה לספר לכם שיש הוכחות לכך שניתן לייצר קשרים ומערכות יחסים עם ילדים גם בשיחות וידאו. מחקר אחד מצא שילדים ופעוטות יכולים ליצור מערכת יחסים עם אדם שהם פגשו רק דרך שיחות וידאו ואף להמשיך את מערכת היחסים הזאת כשהם יפגשו פנים מול פנים1. מחקר נוסף, שנעשה ממש בספטמבר האחרון (2020) לאור מגפת הקורונה, הראה שילדים בגיל 4 הבינו סיפורים באותה מידה בשלושה מקרים שונים: סיפור שהוקרא להם פנים מול פנים, סיפור שהוקרא בשיחת וידאו וסיפור מהקלטה מראש2.

כלומר ניתן לייצר ולשמר מערכות יחסים משמעותיות בשיחות וידאו אבל ברור שזה לא קורה משיחות וידאו בהן הילדים בורחים, מתחבאים או משתוללים, ולכן איגדתי רשימת רעיונות וטיפים לשיחות וידאו איכותיות, המאפשרות לשמור על מערכת יחסים משמעותית והנה היא כאן לפניכם.

טיפים כלליים

תיאום ציפיות

גם עם סבא וסבתא וגם עם הילדים, לחשוב יחד כל כמה זמן הם רוצים לדבר, האם לקבוע זמן קבוע ובאיזה זמנים הילדים שבעים, עירניים ופנויים לשיחה.  

תיאום זמן מראש

כדאי לתאם מראש מתי נדבר ולא לנסות להתקשר באופן ספונטני כי זה יכול להוביל לקושי להתפנות לשיחה ולתסכול. אפשרות שיכולה להתאים לחלק מהמשפחות היא ממש לתאם מועד קבוע כל שבוע, יום ושעה בה מדברים.

התאמה לילדים (גיל ועניין)

לחשוב על פעילויות שמתאימות לגיל ולעניין של הילדים. למשל אצלנו הילדים מאוד אוהבים סיפורים ומשחקי מילים ולכן התחום הזה מאוד התאים.

התאמה לסבא וסבתא (יכולת, מוטיבציה, עניין)

גם לסבא וסבתא יש תחומי עניין, מוטיבציות שונות ויכולות טכנולוגיות שונות. חשוב להציע להם כמה רעיונות וגם לעזור להם מבחינה טכנולוגית, למשל להכין משחקים ושהם רק ידפיסו, או שיקריאו סיפור בהקלטת שמע ולא בוידאו. כשמדובר בסבא וסבתא מבוגרים מאוד אפשר אפילו להחליף מכתבים (לסרוק ולשלוח ולהדפיס, לא צריך לחכות לדואר ישראל למרות שאפשר). למשל סבתא שלי (סבתא רבה של הילדים, בת 93) שקשה לדבר איתה בוידאו כי היא לא שומעת כל כך טוב, קיבלה ממני מכתב עם סיפורים על הילדים וגם אלבום תמונות (שלחתי לאמא שלי והיא הדפיסה והביאה לה).

רעיונות לפעילויות בשיחות הוידאו:

יש רשימה ארוכה של רעיונות והיה לי חשוב לחלק אותם בין כאלו שדורשים הכנה מראש וכאלו שלא, כדי שגם אם אתם לא מסוג המשפחות שמתכוננות מראש, עדיין יהיה לכן מאגר של רעיונות.

פעילויות שלא דורשות הכנה

  1. הקראת סיפור מספר שיש בבית בזמן השיחה (למשל שבוע שעבר דיברנו עם ההורים שלי לפני השינה ואבא שלי הקריא להם מספרי הילדים שיש להם בבית וכך הילדים שלי נרדמו).
  2. משחק משימות, למשל סבתא וסבא נותנים משימות: תביאו כובע, תחליפו חולצה, תביאו צעצוע , תקפצו על רגל אחת, תעשו כלב מביט למטה וכו. 
  3. משחקי מחבואים – שמים את הטלפון איפשהו ומי שבצד השני צריך לנחש איפה הוא
  4. לשיר שירים ביחד
  5. לדבר בדרך לגן או בישיבה בחצר ומסתכלים על הנוף ביחד.
  6. "אני רואה משהו בצבע…" דרך הוידאו. פעם סבתא בחרה משהו ופעם הילדים
  7. "מה חסר", סבתא סידרה אצלה כמה חפצים בשורה, בודקים מה יש, ואז הילדים עוצמים עיניים וסבתא מורידה את אחד החפצים, וצריך לזהות מה חסר…
  8. "חם קר" – בצד אחד אחד המשתתפים מחביא משהו ובצד השני אומרים לאן ללכת ומה לעשות.
  9. משחקי חרוזים ומילים (חצי חיה, חרוזים, מילים נרדפות, סיפור בהמשכים). 
  10. משחקי קופסא – כל משחק קופסא שיש בו טיפה חשיבה מעבר יכול להתאים ולעניין את שני הצדדים. הילד מטיל קוביה או מסובב רולטה ומקדם את החיילים. ככה גם עובדים עם משחק זכרון. או גם משחק קלפים שלכל צד יש בבית וכל אחד מראה את הקלף שלו למצלמה (זה יכול להיות גם עם דאבל או טאקי או קלפים רגילים ולשחק "מלחמה"). 

פעילויות שדורשות הכנה (קטנה) מראש

  1. לתאם מראש צלחת נשנושים ואז הילדים עושים כאילו הם מעבירים לסבא וסבתא דרך הטלפון (אצל ילדים קטנים זה להיט, אפשר גם להעביר חפצים אחרים או משחקים).
  2. העברת מכתבים דרך המסך (שאפשר לכתוב מראש, לשלוח סרוק ולהדפיס): סבתא כותבת מכתב ושולחת בקובץ סרוק, ההורים מדפיסים ומביאים את זה כאילו דרך הטלפון.
  3. משחק בינגו (הכנה עצמית או הדפסה של משחק מוכן), כל צד מדפיס בבית שלו ומשחקים דרך הטלפון (למשל חמותי הכינה בינגו עם תמונות של בני המשפחה המורחבת).
  4. הקראת סיפורים בסרטונים או בהקלטות. סבא או סבתא מקריאים סיפור ומצלמים את עצמם בוידאו או אפילו רק מקליטים (יכול להתאים לילדים שאוהבים להירדם עם סיפור לפני השינה). הם יכולים פשוט לצלם את עצמם מקריאים וסבא וסבתא יותר טכנולוגים יכולים גם לסרוק את הספר למצגת או להכין סיפור מומצא במצגת או לעשות זום כפול בו בצד אחד רואים את הספר ובצד השני הם מקריאים. את כל אלו ההורים שלנו עשו ועדיין עושים ויש אפילו סבתא אחת מצטיינת במיוחד שכבר שלחה לנו כמעט 10 סיפורים מוקלטים בהם היא מקריאה את הסיפור והדפים סרוקים למצגת מושקעת. הסיפורים האלו הם אמנם זמן מסך אבל יש בו ערך נוסף, הם גם רואים ושומעים את סבא וסבתא שלהם וגם שומעים סיפור.
  5. חוג סבתא – בישול או יצירה למשל. מתאמים מראש את החומרים הנדרשים ועושים יחד דרך המחשב. חוג יכול להיות חד פעמי וגם יכול להיות חוג בימים ושעות קבועות.

אשמח שתכתבו בתגובות אם משהו מהטיפים והרעיונות שכתבתי כאן עזרו לכם לחזק ולשמר את הקשר עם סבא וסבתא או עם קרובי משפחה אחרים ואם יש לכם רעיונות נוספים שעובדים לכם.  

ענת סרי

ענת סרי היא אמא לשניים וגרה בדרום אפריקה ברילוקיישן. ענת עוסקת בעיצוב זמן – מנחה סדנאות ומלווה תהליכים אישיים. בנוסף ענת היא בלוגרית מתחילה הכותבת על רילוקיישן, אמהות וניהול זמן מנקודת המבט שלה, המשלבת סיפורי חיים, ידע מבוסס וטיפים. בהכשרתה ענת היא עובדת סוציאלית עם תואר שני וחוקרת בתחום, את הכלים של העבודה הסוציאלית והמחקר היא מביאה גם לליווי בתחום ניהול זמן וגם לכתיבה בבלוג. לפייסבוק שלה, לאתר.

מקורות

  1. Gaudreau, C., King, Y. A., Dore, R. A., Puttre, H., Nichols, D., Hirsh-Pasek, K., & Golinkoff, R. M. (2020). Preschoolers Benefit Equally From Video Chat, Pseudo-Contingent Video, and Live Book Reading: Implications for Storytime During the Coronavirus Pandemic and Beyond. Frontiers in Psychology, 11, 2158 לינק למאמר.
  2. Myers, L.J., LeWitt, R.B., Gallo, R.E. and Maselli, N.M. (2017), Baby FaceTime: can toddlers learn from online video chat?. Dev Sci, 20: e12430. לינק למאמר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תוכן עניינים

נעים להכיר

אני ליאור, יצרנית מנשאים, אמא לשלושה, פילוסופית וחובבת ספרי בישול. מוזמנים להיכנס, יש קצת כביסה על הספה אבל גם מספיק מקום לשבת רגע עם קפה ולנוח.

רוצים לקבל עדכונים מ-alby ? מבטיחה לא להספים, אך לפעמים יהיו גם מבצעים ממש שווים.

אולי יעניין אותך גםicon_alby_heart_light

חמישה טיפים מהניסיון של רינת להתמודדות עם המצב הקשה, המתיש והמלחיץ של למצוא את עצמכם עם תינוק בפגייה בתום הלידה
כאן תוכלו לקרוא על המאפיינים הייחודיים של מנשא לופיקס, ועל תווי הבטיחות שעוצבו במיוחד לשמור על תינוקכם.
המתכון המנצח שלנו לפנקייקים אמריקאיים הכי טעימים שיש. כיף להכין עם הילדים, קלאסי לשבת בבוקר.
Scroll to Top